fotografie-arhitectura | Biserica Sf. Ioan Bogoslov Evanghelistul Vanatori Nt 001_15

proiecte case
up

fotografie-arhitectura / Biserica Sf. Ioan Bogoslov Evanghelistul Vanatori Nt 001_15

  • fotografie-arhitectura
  • 259
  • Biserica Sf. Ioan Bogoslov Evanghelistul Vanatori Nt 001_15
2730 2729 2728 2727 2726 2725 2724

Biserica cimitirului Mănăstirii Neamț are hramul Sfântului Ioan Evanghelistul (Teologul sau Bogoslovul). În vechime această biserică a avut și numele de „Schitul Bogoslov”, datorită faptului că pe locul actualei biserici a existat un „schit mai vechi ”, probabil de la întemeierea acestui sfânt așezământ. Această biserică a dăinuit până în anul 1834, când a fost desfăcută și mutată în satul Grasi-Neamț, iar în locul ei s-a construit o altă biserică din piatră și cărămidă între anii 1834-1835, în vremea stareților: Dometian (1823-1834) și Neonil în prima stareție (oct. 1834 - nov. 1835).
Biserica se afla în afara zidului de incintă în partea de est, iar în fața ei se afla o clopotniță parter și etaj pentru clopote, cu dimensiuni mai mici față de cele din clopotnița mare din incintă.
Această biserică este o construcție solidă, de plan treflat, cu un pridvor deschis și unul închis, pronaos, naos și altar. Interiorul este spațios, cu ferestre mari care revarsă multă lumină. Biserica este prevazută cu un subsol dreptunghiular, cu bolta pe toata lungimea bisericii, având opt ferestre mici prin care pătrunde lumina. În interiorul subsolului de jur-imprejur se afla niște orificii semiovale pentru oseminte, fiind cunoscut cu numele de „osuar” sau „gropnita” .
De asemeni în gropnița mănăstirii sunt expuse 526 de cranii, precum și rămașițele pământești ale monahilor înmormântați în cimitir. Între craniile expuse în osuar se afla și cel al tinerei Calipso – „cu salul negru” – amintită în versurile lui Puskin și descrisă de Costache Negruzzi.
În zilele noastre cu binecuvantarea I. P. S. Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a consolidat aceasta biserică și s-a pictat în tehnica “fresca” de pictorii Ioan și Daniela Moldoveanu cu ucenicii, între anii 1999-2003, staret fiind P. C. Arhim.Benedict Sauciuc”.

sursa: neamt.mmb.ro