fotografie-arhitectura | Acropole Atena 001_15

proiecte case
up

fotografie-arhitectura / Acropole Atena 001_15

  • fotografie-arhitectura
  • 257
  • Acropole Atena 001_15
2723 2722 2721

Amplasat deasupra orașului Atena, pe un deal stâncos, Acropole sau, cum mai este cunoscută, “Stânca Sacră” a Atenei, este una dintre cele mai populare monumente culturale ale lumii. Aceasta veche fortăreață reprezintă cel mai semnificativ punct de referință al culturii antice grecesti, dar și simbolul orașului Atena, fiind apogeul dezvoltarii artistice grecesti, realizat în secolul al V-lea i.H..
Întinzandu-se pe o suprafață de aproape 3 ha, Acropole este situată la o altitudine de 156 de metri deasupra văii Ilissos, și întruchipează expresia supremă a adaptării arhitecturii pe un loc natural. A fost locuită înca din neoliticul timpuriu (mileniul al VI-lea î.H.), iar în mileniul al II-lea î.H. funcționa ca și o cetate ce proteja lăcașurile de cult și palatele regale, fiind înconjurată de un zid – Pelasgicon, construit înaintea invaziilor doriene ce amenintau Atena la începutul anilor 1200 î.H..
În timpul perioadei clasice (450-330 î.H.), Acropole a capatat înfatișarea sa definitiva, când au fost construite trei temple importante chiar și în ziua de azi: în centru se afla Parthenon-ul sau Templul Fecioarei Atena, mai la nord de acesta se gasea templul Erechtheion, în timp ce la sud de intrarea în cadrul fortăreței, se înalță Templul lui Nike. Tot în aceasta perioadă a fost realizată și celebra poartă Propylaea, ce permite intrarea în Acropole. În partea de sud a Acropolei se găsesc astăzi ruinele teatrului în aer liber, teatru cunoscut ca și Teatrul lui Dionisos, iar la doar cateva sute de metri se poate vedea Teatrul lui Herodes Atticus, un bogat aristocrat grec, acum partial reconstruit.
În timpul dominației Imperiului Bizantin, templele existente au fost transformate în biserici, cum a fost și cazul Parthenon-ului, cand a devenit o biserică dedicata Fecioarei Maria. În anul 1204, dupa căderea Imperiul Bizantin, Acropole a devenit centrul administrativ al orasului Atena, iar Parthenonul catedrala sa, tot aici fiind construit și un turn de dimensiuni mari – Turnul Francilor, care a fost demolat abia in secolul al XIX-lea. Când turcii au preluat orașul în anul 1456, acesta a devenit o moschee, Parthenon-ul fiind utilizat ca și sediu al armatei turcești, iar Erechtheion-ul functiona ca și harem al guvernatorului turc.
Dupa eliberarea Atenei de sub dominatia Imperiului Otoman, protejarea, conservarea și restaurarea monumentelor a fost una dintre principalele sarcini ale noului stat grec, primele săpături arheologice din zona Acropole având loc între anii 1835-1837.
Toate artefactele antice de valoare sunt prezentate în cadrul Muzeului Acropole, amplasat pe panta sudică a dealului ce gazduieste întreg ansamblul de temple, la o distanta de 280 de metri de Templul Fecioarei Atena.
La data de 27 martie 2007, Acropole se găsea pe lista celor mai importante monumente ale Patrimoniul Cultural European.

sursa: www.infotour.ro