fotografie-arhitectura | Curtea Domneasca Piatra Neamt 001_15

proiecte case
up

fotografie-arhitectura / Curtea Domneasca Piatra Neamt 001_15

  • fotografie-arhitectura
  • 258
  • Curtea Domneasca Piatra Neamt 001_15
2734 2733 2732 2731

Frumoasa ctitorie a lui Ștefan cel Mare se mai păstrează și astăzi în orașul Piatra Neamț fiind cunoscută drept centrul istoric al urbei. Situat pe un mic platou în jurul căruia s-a dezvoltat actualul oraș, complexul architectural este format din Biserica “Sf. Ioan Botezătorul”, Turnul-clopotniță și Curtea Doamnească.
Potrivit izvoarelor istorice aceste mari mărturii ale istoriei își au începuturile în perioada 1468-1475. Prima atestare documentara a Curtii Domnești de la Piatra Neamt apare într-un document emis în anul 1491, când Ștefan cel Mare face danie Manastirii Tazlau trei sate “care au fost din ocolul curților noastre de la Piatră“.
Initial construcțiile nu au fost impunatoare, abia după anul 1480 s-a ridicat pe vechile edificii alcătuirea constructivă care se mai pastrează și astăzi în cadrul complexului architectural. Astfel, biserica care poartă hramul “Sf. Ioan Botezatorul” a fost construită între anii 1497-1498, iar Turnul-clopotniță a fost ridicat în anul 1499 din piatră brută având o înălțime de 19 m. Multă vreme acest turn a fost cea mai înaltă construcție din oraș, de unde se putea observa întreaga vale a Bistriței.
De asemenea, din Curtea Domnească a lui Ștefan cel Mare se mai păstrează fragmente din latura sudică a zidului de incintă și colțul de nord-vest al pivnițelor palatului care cuprind o încăpere de acces, un coridor lung și patru galerii. Aceste încăperi găzduiesc astăzi Muzeul Curtea Domnească.
Curtea Domnească de la Piatra Neamt și-a îndeplinit funcțiile specifice până în secolul al XVII-lea după care rolul ei a scăzut și începand cu secolul al XVIII-lea, aceasta a fost supusă unui amplu proces de degradare care a continuat pana la începutul secolului al XIX-lea.

sursa: www.viziteazapiatraneamt.ro